Schweiss med din beagle


Denne side er bygget op af et materiale jeg har lavet til en schweissdag vi afholdt i Beagle Klubbens region FYN.


Materialet er lavet med henblik på at skulle være en hjælp til selvtræning i udlæggelse og træning af schweiss-spor.
I Fyns-regionen forsøger vi at tilbyde træning på spor der allerede er udlagt, så hundene kan komme ud og gå på spor i "nye" områder.
Da Schweiss-træningen ikke tilbydes hele året, håber vi at I med dette materiale i hånden, vil være istand til at træne selv eller i mindre grupper.
Materialet indeholder følgende punkter, som man kan komme ned til i dokumentet, ved at klikke på nedenstånde links:
  1. Indledningen
  2. Remedier
  3. Træningen
  4. Oplæring af hunden:

Indledning:

Beagler er fremavlet til at opstøve vildt (harer). Denne form for jagt praktiseres i flere lande, men ikke i danmark. Her i landet benyttes beaglen stort set ikke til jagt, men da den har en fremragende evne til at opstøve spor, er den velegnet til brug som schweiss-hund.
Af de beagleejere, der benytter deres beagle til schweiss, er det p.t. kun et par stykker der har drevet det så vidt at de er kommet i Schweiss-registeret. Derfor kan man vel fristes til at sige at det, at bruge en beagle til Schweiss mere er en aktivitet på linie med Dressur, Agility og lign.
Dog er Schweissarbejdet den aktivitet, der kommer nærmest beaglens natur, og derfor er det anbefalesværdigt, at give sin beagle mulighed for at arbejde og udnytte dens instinkter og stille dens naturlige behov, via Schweiss-træning.
Beagle Klubben arrangerer, hvert år 2 schweissprøver (Jylland og Sjælland).
At deltage i en prøve er anbefalelsesværdigt idet det er en stor oplevelse at opleve atmosfæren i skoven, og høre jagthornets klang når dyret er fundet.

Der blev på Beagle Klubbens generalforsamling 1999, vedtaget en ny titel omhandlende schweissarbejdet med Beaglen. Titlen er Dansk Spor Champion (DKSCH), og man skal have opfyldt flg. for at kunne pynte sig med titlen:
1x1.præmie på 400 m/3 timers spor
1x1.præmie på 400m/20 timers spor
1x1.præmie på 1000m/20 timers spor
1x2.præmie i åben klasse på FCI-anerkendt udstilling

Remedier:

Til træningen bruges blod fra klovbærende dyr. Det skal blot være fra klovbærende dyr, men typisk bruges okse- og vildtblod. Til alm. træning er okseblod normalt lettest at få fat i, og man kan så op til en evt. prøve lægge et par spor med vildtblod, idet det til prøverne er vildtblod, der benyttes.

Blodet
Skal helst være uden tilsætning, dog kan der tilsættes lidt groft salt under omrøring, umiddelbart efter aftapningen. Det bevirker at blodet ikke klumper så meget. Omrøring er i det hele taget vigtigt umiddelbart efter aftapningen, hvis man vil undgå størkning af blodet. (enkelte tilsætter et middel (Hepatin), der forhindrer størkning, det er yderst effektivt, og skulle efter sigende være "lugtfrit", men officielt er det ikke anerkendt som tilsætningsstof til blodet. Stoffet kan evt. skaffes ved dyrlæger).
-Husk at fryse blodet ned i passende portioner, så det er lettere at tage de færdig afmålte mængder til optøning. Der bruges 1/4 liter blod pr. 400m spor. Tag blodet op af fryseren dagen før det skal bruges.

Sprøjteflaske:
Den mest praktiske udlægningsmetode, er med en plastflaske (med pipette). Denne type flaske kan købes på apoteket/materialisten.
Hvis blodet klumper lidt kan man klippe lidt af spidsen på pipetterøret, så åbningen bliver større.
-blodet udlægges med denne metode via et sprøjt for hver andet skridt.

Dupnings redskaber:
Denne metode bruges ikke så meget idet den er mere besværlig. Man bruger en stok med en påsat svamp (ca. 2x2x2cm), og et lille bæger til blodet.
-Blodet udlægges med denne metode ved at man dupper blodet ud for hver andet skridt (svampen dyppes i blodet for ca. hvert 10 skridt).

Rem og Halsbånd:
-Halsbåndet skal være bredt og skal kunne indstilles i størrelsen. Disse ekstra brede kan købes ved nogle jagt- og hundeartikkelforhandlere. Halsbåndet skal helst være forsynet med en svirvel til fastgøring af linens karabinhage, da det giver hunden friere bevægelighed.
-Remmen skal helst være ca. 10 meter lang, hvilket giver hunden mulighed for brede udslag. Den bedste type rem er en rundskåret læderline, idet, den er behagelig for fingrene og lettere kommer fri af underskoven. Remmen kan købes ved saddelmagere, specialbutikker, eller ved henvendelse til regionen´s schweiss ansvarlige. Som alternativ kan benyttes flade læderliner, eller evt. til nøds en webberlingline.

Dyreattrap:
Man skal bruge et råvildt-skind (fås lettest fra vildtslagter/jæger).
Behandling af skindet:
Skindet skrabes helt rent for brusk, og ørerne fjernes. Skindet lægges i et rensebad i 3 dage, for at øge dets holdbarhed. Rensebadet består af 1/2 kilo ALUN opløst i 10 litter varmt vand (blandes under kraftig omrøring). Alun fås hos materialisten. Efter 3 dage i rensebadet tages skindet op og skyldes godt. Det er vigtigt at at skindet spændes ud mens det tørrer, (lad det dog ikke blive for tørt. Sør det evt med olie/fedt).

(Her billede fra Fynsregionens sweisstræning)

Træningen:

Markeringen af sporet:
Det er vigtigt at markere sporet så føreren (eller vejlederen) hele tiden er 100% klar over hvor sporet er. Dette fordi man ellers ikke kan vejlede føreren om hvordan hundens tegn er når den går af sporet, eller føreren selv ikke kan stoppe hunden og vise den tilbage på sporet.
Ved træningsarbejde bruges papirafmærkninger (i regn plastafmærkninger), der bindes på grenene.
-HUSK at fjerne alle afmærkningerne igen efter sporet er gået færdigt (glemmes afmærkninger, er det ikke sandsynligt at man får lov at træne på samme område igen).
-Anskudsstedet markeres normalt med 1 gren, pegende i retning af hvor "dyret er løbet hen" (evt. en pilemarkering lagt af flere grene). Og der lægges ofte en gren med blade hen over selve anskudsstedet (over blodet, så det "holder lidt på færten"). Det er vigtigt at man markerer anskudsstedet TYDELIGT i træningsfasen, da det ellers kan være svært at finde igen, når man vender tilbage til skoven med sin hund.

Udlægningen af sporet:
Ved anskudsstedet dryppes rigeligt Schweiss (blod). Ligeså lægges der ekstra blod de første par meter ud af sporet. Der lægges 1/4 liter blod til et 400 m spor (gælder også ved prøven). Hvis man træner kortere spor, brug da samme mængde og læg så blot mere blod. Efter hånden som sporet forlænges forlænges afstanden mellem dryppene, så der hele tiden bruges ca. 1/4 liter blod. Sværhedsgraden ligger mere i sporets længde end ståtiden af blodet.

Hovederegeler:
-Læg så lidt blod som muligt, alt efter hundens evne til at fastholde sporet.
-Eftersøgning er altid bedre om morgenen end sidst på dagen.
-Lav først spring (over grøfter/vandløb), når hunden er sporsikker.
-Ved høj hovedføring: nedsæt blodmændgen.


Oplæring af hunden:

På anskudsstedet:
Tag ALDRIG hunden ud af bilen og direkte på sporet, uden at den forinden har gjort sig ren. Hunden skal kunne arbejde fuldt koncentreret uden at skulle være forstyrret af at skulle gøre toilette.
Læg hunden af 2-5 meter fra anskudstedet (læg ikke dæk. Ved beaglen kan det ofte være en fordel at binde den til et træ).
Giv dig god tid, løs remmen roligt op, og læg den i udstrakt i fuld længde.
Spænd remmen i schweisshalsbåndet hvilket af hunden skal opfattes som signal til koncentration (rem og halsbånd ligger stadig på jorden).
Tal sagte, (brug aldrig skarp komandotone). Sæt dig på hug og stryg hunden fra hoved ned over hals og ryg (bemærk hvor spændingen aftager = ro over hunden inden arbejdet begynder).
Gå nu selv til anskudstedet og undersøg det nøje (hvilken retning er dyret løbet, ved træning spejdes efter første retningsmarkering).
Gå tilbage til hunden giv den halsbåndet på og før den roligt til anskudsstedet. Vær hele tiden opmærksom på hundens reaktion. Viser den ingen interesse og ser andre steder hen, forsøger du at gøre anskudsstedet interessant, ved at pege og evt. vise et blad med lidt Schweiss. Giv dig god tid, idet det er vigtig at hunden er klar til at arbejde, og er helt på det rene med hvad det nu er den skal.
Først når man er sikker på, at hunden er rolig og helt koncentreret om arbejdet, bør man give den en sagte ordre (søg eller find dyret eller lign.).

Remarbejdet:
Remarbejdet er Schweissarbejdets alfa og omega !
Brug hellere en 10-12 m. rem end en på 8m. Og HUSK at man bruger en lang rem for at udnytte hele remmens længde. Længden på remmen giver hunden mulighed for at lave et bredt søg.
Det er førerens fornemmeste opgave at holde remmen fri af grene o.lign., så hunden kan arbejde frit og uden afbrydelser. Remmen holdes med løse hænder, og når hunden søger gives line, så hunden arbejder på fuld line.
Remmen udrulles helt før start, om man bør ikke rinke op undervejs….giv fuld line!
Hvis hunden går helt roligt eller krydser lidt rundt eller søger i tæt bevoksning, kan det være en fordel at slippe remmen og lade den slæbe på jorden. Føreren går ved siden af, og holder remmen fri af underskoven.

En hund under uddannelse slippes ikke, før den er helt sporsikker (i forbindelse med rapportering/afbidning. Ikke umiddelbart aktuelt for beaglen, ved alm. Schweiss-træning). Sammenkoblingen af remarbejde og rapportering må først ske, når begge dele sidder fast (igen ikke aktuelt ved beaglen i forbindelse med alm. træning).

På sporet:
Efter at have ført hunden til anskudsstedet, kan man vælge 2 opstarts metoder.
-Start hunden med en svag kommando (søg eller find dyret).
-Lad hunden selv gå i gang, uden at give en kommando.

Vi lærer vores kurtisister til Schweiss-træningen at bruge en kommando, da det ligesom fuldender det opstartsritual vi forsøger at lære førerne at bruge.
VIGTIGT: Giv hunden fuld rem fra starten af (ikke rinke op, men vent til hunden er ude i fuld længde).
Sørg for at hunden kommer godt fra start, idet en sløset opstart kan bevirke ukoncentration i resten af hundens arbejde.
Ved tæt bevoksning kan man gå nærmere hunden, slippe remmen og lade den slæbe, men stadig sørge for at den ikke hænger i så hunden ikke afbrydes i den arbejde (forstyrrelser ødelægger koncentrationen). Lad hunden få lov til at slå ud ved fremmed fært -lad den komme helt ud i fuld line, fortsætter hunden af sporet gå da med et par meter og se om den selv finder tilbage (hvis den selv finder ud af den er på afveje og selv kommer tilbage på sporet, giver det hunden selvstændighed, hvilket vi træner dem i at opnå). Støt hunden så lidt som muligt, selv når det går værst. På den måde oparbejdes selvstændighed. Finder den selv tilbage, så roses den sagte og brug komandoen find dyret. Hvis hunden helt taber sporet, stop hunden og giv den en kort pause. Træk den derefter på tværs af sporet, og ros den hvis den selv fanger sporet og giv søgekommando. (evt. vises hunden lidt schweiss så den "fanger færten").
Små og unge hunde, der vil gå på frisk fært, løftes og bæres tilbage på sporet, idet man kort siger NEJ (aldrig føj).
Tal kun lidt eller aldrig med sporlæggeren/andre der følger med, mens man er på sporet.
Al straf er bandlyst i Schweissarbejde. Ros altid i roligt tonefald og tal sagte.
HUSK, at såvel du som hunden kan have en dårlig dag, men gennemfør altid sporet alligevel, og lad hunden finde dyret. Ros alligevel hunden -I skal gerne slutte som de venner I var da I kom.
Når dyret er fundet, skal der altid festes. Vis oprigtig glæde over for hunden, uanset arbejdets værdi (En Beagle vil ofte værdsætte en helt speciel godbid sammen med rosen).
Hunden må snuse, evt. tage strubetag på det fundne dyr, med aldrig bide.

Et par fif rettet til Beagleejere:
-Hvis man har problemer med at hunden vil holde koncentrationen (går på afledningsfært), kan det være en god ide at træne med en sulten hund, og så sætte dens mad ved dyret. Så er der pludselig et formål med at blive ved med at søge!.
-Hvis hunden har et meget bredt søg (går meget væk fra sporet, først til en side, så til den anden side), så den kommer til at tabe færten, træn da hunden ved selv at holde dig lige på sporet. Når hunden så kommer ud i strakt line, holdes fast og der siges sagte NEJ. Ros når hunden selv kommer mod sporet igen (på den måde lærer man hunden at gå tættere på sporet).

Tag jeres hund med i skoven den vil elske det og I ligeså

(Når dyret er fundet roses hunden)
Brug tilbage på din browser!