OB-LA-DI´S Hvalpehæfte


I det nedenstående ses lidt informationer, som kan være til hjælp for nye hvalpekøbere af beagleracen. Vi har forsøgt at lave et lille udpluk fra det materiale, som vi selv giver vores hvalpekøbere med "i bagagen". Det er ikke det hele, men vi håber at dette lille udpluk også er lidt til hjælp.
Teksten er rettet til vores "hvalpekøbere", så derfor er der flere steder refereret til den "madpakke", der følger vores hvalpe, håber at I kan få glæde af materialet alligevel.


HVALPENS FØRSTE TID I JERES HJEM

Når I får hvalpen hjem, er der mange af de ting vi allerede har fortalt jer op til flere gange, I alligevel vil være lidt i tvivl om.
Det drejer sig typisk om, hvor mange gange hvalpen skal have mad, på hvilke tidspunkter af dagen o.s.v.
Så her har I et par Gyldne regler:

HVALPENS FODER:

Vi giver udelukkende vores hunde færdigfabrikeret foder, hvilket I også vil stifte bekendtskab med via den madpakke hvalpen får med herfra. Vi vil anbefale at I bruger et færdigfremstillet foder, da det indeholder en afbalanceret blanding af alle de næringsstoffer hvalpen, og senere den voksne hund har brug for, for at kunne holde sig sund og stærk.
Vi fraråder at I selv blander foder, da det ikke er muligt at lave en ligeså god afbalancering af næringstoffer, som der er i det færdigfremstillede foder.
Fordelen ved det færdigfremstillede foder er også at man ikke skal tilsætte nogen former for kalk eller vitaminer (det er indeholdt i foderet). Det eneste vi tilsætter til vores foder er 3-5 gange ugentlig at give et lille dryp majs-olie, hvilket giver hundene en lidt blankere pels.
Når hvalpen er fra 8 uger til 8 måneder:
Fodres den med hvalpemad 3 gange dagligt (Morgen, Middag (når I kommer hjem) og Tidlig aften (husk at lufte den godt inden i går iseng så den får gjort sig ren for natten).
Fra 8 måneders alderen gives nu voksenfoder.
Vi fodrer vores hunde 2 gange dagligt, men der er også nogle, der kun fodrer deres hunde 1 gang dagligt. Det er helt en vanesag, som I selv må tage stilling til hvad der passer bedst ind ind i Jeres dagligdags rytme.
Vi giver hvalpene ca. 132 gr hvalpefoder om dagen ved 8 ugers alderen.
Denne mængde stiger langsomt op til ca. 250 gr. hvalpemad når de når 8 måneder.
Efter de er 8 måneder gåes over til voksenfoder:
Vi giver ca. 250 gr voksenfoder til unghunde til de er ca. 1 år.
Denne mængde trappes NED til ca 180-210 gr voksenfoder ved 1 ½ år alderen.
Vi giver selv ca. 160-200 gr voksenfoder til vores voksne hunde.
Mængden varierer MEGET afhænigt af hvor meget motion hvalpen/unghunden/den voksne hund får.

Husk at det foder som gives ekstra som godbidder, skal trækkes fra denne mængde, så hunden ikke både får fuld portion og ekstra ved siden af. At give noget af fodret som godbidder for udførelse af forskellige opgave er en super ide (nærmere beskrevet i afsnittet om små øvelser i de hæfter I har fået med og på denne hjemmeside).
En gylden regel er at give en:
Voksen hund ca. 13 gr. foder pr. kg kropsvægt.
Vi bruger Pro Plan-hundefoder til vores hunde, og I har også fået mad med af dette fabrikat i hvalpens madpakke.
Hvis I ikke kan få fat i det foder, hvor i handler ind så kan vi anbefale følgende fodertyper:
1)Iams petfood (til de voksne bruges: CHUNKS -grøn pakke. Ret dyrt, men også godt)
2) ellers kan Royal Canin da også bruges. Fås i flere varianter og slags, spørg hos dyrehandleren om hvilket, som passer bedst til jeres hund).

Ormekur:

Vi har givet hvalpen ormekur sidste gang umiddelbart før den forlader os, og I skal så huske på at give den en ekstra gang ormekur ca. 1-2 gange årligt.
Mange starter med den "første" ormekur, når hvalpen er 11 uger gammel. Der er i vores hvalpepakker vedlagt lidt materiale fra et firma, der laver ormemiddel, læs dette og følg anbefalingerne (evt. i samråd med jeres dyrlæge.).
Vi anbefaler at i bruger et produkt, der hedder LOPATOL-ormekur, da det pt. er den mest effektive (resistensmæssigt).

VACCINATIONER

Når I får jeres 8 uger gamle hvalp med hjem herfra, så har vi allerede, hos vores Dyrlæge, fået lavet en sundhedsattest og sørget for at jeres hvalp har fået sin første vaccination. Vi har valgt at vaccinere hvalpene tidligt, for at sikre at deres imunsystem er godt rustet til alle de smittekilder de bliver udsat for i den første tid, hvor det er MEGET vigtigt at hvalpen kommer ud og snakker med andre hunde, så den kan få et naturligt forhold til andre hunde.
Normalt siger man at den første vaccination ikke er 100% sikker, derfor skal hvalpen vaccineres igen når den er 12 uger gammel. Nogle Dyrlæger anbefaler at give hvalpen en vaccination i 16 ugers alderen også, men det vil jeres dyrlæge fortælle jer nærmere om, når i kommer med hvalpen til 12 ugers vaccinationen.
Den/disse vaccinationer skal I selv sørge for at få foretaget hos jeres Dyrlæge.
Efter disse hvalpe-vaccinationer gives næste vacciation når hvalpen er 1 år gammel.
Altså:
HUSK: at få vaccineret hvalpen når den er 3 måneder (12 uger) gammel.
Evt. en ekstra vaccine når hvalpen er 16 uger gammel (spørg jeres dyrlæge).
Fremover vil I modtage en påmindelse fra jeres dyrlæge 1 gang årligt om at møde op til vaccination.

I det efterfølgende materiale er der lidt oplysninger omkring hvordan I skal forholde jer, hvis jeres hvalp bliver syg og får brug for førstehjælp.


Et godt råd er altid, RING HELLERE EN GANG FOR OFTE TIL DYRLÆGEN, END EN GANG FOR LIDT.
Hvis I har en god og venlig dyrlæge vil Han/Hun være jer behjælpelig med at løse jeres spørgsmål omkring sygdom, også selvom det kun er lidt, men husk at I KAN ALTID RINGE TIL OS OG SPØRGE, HVIS I ER I TVIVL OM NOGET, for mange af de problemer I vil komme ud for har vi også haft, ofte mere end en gang, så vi har sikkert et godt råd parat.

HVIS HVALPEN KASTER OP/ HAR DIARRÉ

Det sker ofte at hvalpen skal sluge alle mulige ting som den finder. Det kan resultere i at hvalpen kaster op, eller spiser en masse græs, for på en naturlig måde at fremprovokere en opkastning.
Det vil I helt sikkert komme ud for, og det skal I ikke være nervøse for, da det oftest går over så snart fremmelegmet er kastet op igen. Hvis hvalpen bliver ved med at forsøge at kaste op efter at mavesækken er blevet tømt, bør I kontakte jeres Dyrlæge.
Vi gør gerne det at vi giver en tør skive franskbrød til hunden, efter den er holdt op med at kaste op. På den måde får den lidt i maven til at tage den værste mavesyre.

Af og til har hvalpen også tynd mave (eller Diarré)


Det er i så fald vigtigt at I sørger for at lufte den med jævne mellemrum, da den har behov for at få tømt tarmene.
Hvis I ikke lufter den nok, vil den blive nødsaget til at besørge indenfor, hvilket den i så fald ikke skal have skæld ud for, da det ikke er dens skyld at den ikke kunne komme ud.
I det tilfælde er det Yderst vigtigt at I IKKE giver hvalpen noget at spise. Kog noget vand og giv det til hvalpen i afkølet tilstand. Det eneste hvalpen har brug for nu er væske, som den taber meget af p.g.a. den tynde afføring. Normalt går det over efter 12-24 timer (uden mad og kun med kuldslået vand), men bliver hvalpen ved med at have problemer, må I kontakte jeres dyrlæge.
Vi plejer at give en hund med tynd mave en enkelt "PARAGHURT" tablet morgen og aften den første dag, og så ellers ikke andet end kogt kuldslået vand (paraghurt fås i håndkøb på apoteket).
Når maven så har tømt sig (d.v.s. 12-24 timer senere), giver vi lidt skånekost, såsom tørt franksbrød, evt. med lidt kogt fisk/kylling og en PARAGHURT pille. Typisk vil afføringen være af bedre konsistens allerede samme aften (på 2.dagen), og så tilsætter vi så småt tørfodret, for at gå over udelukkende til tørkost ved aftenfodringen på 3 eller 4 dagen.

HVIS HVALPEN KONSTANT SLIKKER SIN POTE ELLER HALTER

Dette ses typisk om efteråret/vinteren, hvor veje og fortov saltes.
Forsøg først at bade poten i lidt lunkent sæbevand. Hvis det ikke hjælper, må i prøve at lægge hvalpen om på ryggen, så I under god belysning (evt. med lup), kan undersøge om hvalpen/hunden har trådt noget op i poten (Her vil I nyde godt af den øvelse vi har lært jer med at lægge hvalpen på ryggen).
Er der noget i poten, kan I tage det ud med en pincet.
Nogle hunde kan finde på at ligge og slikke på trædepoterne så de bliver helt hudløse. I så fald vil den også komme til at humpe, som om der er kommet noget op i poten. Dog kan I, hvis det er tilfældet, kunne se at der er revner eller direkte hul i trædepuderne. Her kan I bruge "HELOSAN"-kopattesalve, som i det hele taget er et vidundermiddel til hundepoter. Det desinfiserer, og blødgør trædepuderne.... så køb hellere en tube med det samme (og hold jer fra de langt dyrere potevoks produkter....HELOSAN -DET VIRKER !)
I kan evt klippe nogle af hårene af mellem trædepuderne, så kan I bedre tørre poterne rene for salt og snavs.

STIMULERING AF HVALPEN

Er til gavn for både hunden og Jer selv. En velstimuleret hvalp/hund, slapper mere af når den er alene, og det giver jer færrer problemer med evt. ødelagte ting og piven/gøen.
Som I nok allerede har fornemmet udfra vores mange "moral-prædkner" omkring det at stimulere sin hvalp, så gør vi selv meget ud af at motivere vores hunde og hvalpe. Det er meget vigtigt at man stimulerer hvalpen, for på den måde får man udviklet en sund og naturlig hund. Det er imens hvalpen er ung, at man skaber den hund man skal leve sammen med de næste 10-15 år. Derfor er det til glæde for både hunden og jer, idet I vil undgå at få en masse konflikter, p.g.a. understimulering. I de folderene vi har vedlagt hvalpens papirer, står der lidt om forskellige øvelser, I kan lave med jeres hvalp. Det er ikke for tidligt at begynde at lære hvalpen dagligdagen hos jer at kende, fra første dag den træder ind i jeres hjem. Beaglen er en flokhund, der har det utroligt godt med at være sammen med andre hunde/mennesker, og det er så jeres opgave at få fortalt hvalpen fra dag 1. at den er den sidst ankomne og derfor den laveste i "jeres flok".
Hvalpen vil forsøge at komme op af rangstigen i jeres familie, typisk begynder den med at forsøge ved børnene, og vil så kravle vidre op til de voksne, hvis der er succes med at dominere børnene.
DERFOR ARBEJD MED JERES HUND, SÅ DEN LÆRER AT DEN ER DEN "NEDERSTE" I FLOKKEN. NÅR FØRST HVALPEN ER BLEVET VOKSEN VIL DEN ACCEPTERE "SIN PLADS" MED GLÆDE, OG I VIL FÅ JERES LAGTE ARBEJDE I HVALPEALDEREN TILBAGE I TIFOLD AF GLÆDELIGE OG POSITIVE STUNDER MED JERES VELOPDRAGNE BEAGLE.
Som en hjælp til denne procces vil vi anbefale jer at deltage på et hvalpekursus med jeres lille nye hvalp.
I kan komme i kontakt med Beagleklubbens instruktører via beaglemagasinet, som I modtager idet vi har meldt jer ind i beagleklubben, men vi har jo allerede givet jer et par adresser med.
Vi kan yderligere anbefale jer at låne/købe den fremragende bog, "HUNDEN-ULVEN VED DIN SIDE" (den er skrevet at hundepsygologen Roger Abrantes).
Vi kan på det varmeste anbefale jer at arbejde med de øvelser, der er i denne bog.
Yderligere kan i finde gode råd til stimulans-øvelser i de hæfter som vi også har udleveret.
Vi vil snart i samarbejde med Beagleinstruktører og flere garvede dressurudøvere kunne henvise til en hjemmeside udelukkende med øvelser og ideer til stimuli af beaglen.

Vi ved godt at materiale ikke er fuldendt (det er et udpluk), men håber på at få en mail, med gode råd til opdatering, hvis du evt. skulle falde over noget i ovenstående, som kunne være formuleret bedre/mere korrekt.