Vores hvalpes opvækst

Efter vi har planlagt parringen nøje via udvælgelse af præsis den han vi mener passer bedst til den tæve vi vil have parret, og selve parringen er overstået, så kommer der en ventetid på ca. 63 dage. Tæven viser ikke ydre tegn før efter ca. 4 uger, hvor hun begynder at se lidt tykkere ud efter hun har spist og hun kan have lidt hævede patter.
Hvis tæven viser tegn til at være med hvalpe, så begynder vi at give specialkost Ca. 3-4 uger før forventet fødsel. Vi giver et færdig fabrikeret foder, så det ikke er nødvendigt at give tilskud i form af kalk eller vitaminer. Vi har givet vores tæve en ormekur ummidelbart før parringen, og giver nu endnu en ormekur 2 uger før forventet fødsel.
I ugen op til forventet fødsel, begynder vi at tage temperatur på tæven 2-3 gange dagligt, for at kunne følge med i hvornår hun er klar til at føde. Temperaturen svinger mellem 37 og 38 grader celcius. Når temperaturen går under 37 grader, er hovedereglen at tæven begynder på sin fødsel indenfor 24 timer.
Når temperaturen går under de 37 grader, er vi klar til at "modtage" hvalpe, hvilket vil sige at en af os hele tiden er tæt ved tæven, så hun føler sig tryg og rolig. Da hvalpene trykker på blæren og maven, har tæven brug for at komme ud ret ofte. Typisk vil tæven ikke spise de sidste timer op til fødslen og ofte "tømmer hun sig helt af" før fødslen ved at kaste op og tømme blære og tarm. På den måde er det lettere for tæven at kunne presse optimalt.

Vi er sammen med tæven under opblokningen
I tiden mellem vi render ud i haven med tæven og hun roder rundt i sin fødekasse, finder vi alle de ting vi skal have ved hånden under fødslen frem. Det er bla. Masser af klude/håndklæder, Aviser, Køkkenrulle, vægt og vægtskema, en god saks, en varmepude og bogen "HVALP PÅ VEJ" af Birgitte Schjøth.
Selve fødslen er en kæmpe oplevelse. Vi sidder ved tævens side og er klar til at hjælpe, hvis noget skulle gå galt. Fødslen kan tage op til 12 timer, og hvis alt er forløbet fint, ringer vi efter vores dyrlæge, som så kommer forbi og tjekker tæven og hvalpene, blot for at være helt sikker på at alt er 100% ok.
Nu begynder den del af selve "opvækstperioden", hvor vi har direkte indflydelse på hvalpenes velbefindende.
Den første tid vejer vi hvalpene 2 gange dagligt, for at sikre at de tager ordentligt på, med udgangspunkt i at de gerne skulle have fordoblet deres vægt indenfor den første uge. Tæven starter vi med at give skånekost, hvorefter vi langsomt går over til et godt kraftigt foder til diegivende tæver. Vi er ved tæven på skift de første 7 dage døgnet rundt. Måske er det lidt "pylderet", men vi har det bedst ved at være der og det giver tæven ro. 2 uge er vi stadig ved hvalpene 24 timer i døgnet, men om natten foregår det dog via tv-overvågning, som vi så har sat op ved vores seng. Disse første 14 dage af hvalpenes liv, er ret så udmattende for os, og kræver at vi på skift kan tage fri, så der hele tiden er en ved hvalpene. At sidde ved tæven og betragte hvalpene er nok noget af det dejligste i verden. Disse små skabninger viser allerede fra fødslen af deres forskellige personligheder.....en er stor og stærk, og skubber de andre væk fra patterne, en er stille og en "snakker" meget o.s.v.

Tæven passer normalt selv sine hvalpe
Fra 3. uge af begynder vi at lade tæven være lidt alene i løbet af dagen, men har stadig videoovervågning på hvalpekassen om natten. Det er også her mellem 2-3 uge at hvalpenes øjne åbnes, synet udvikles dog først gradvis over de kommende uger. Hvis kløerne bliver for lange, så begynder vi også at klippe dem, så de ikke kradser tæven for voldsomt når de "pumper" mælken ud af hendes patter.
Ved det 21. døgn begynder der at ske store forandringer. Det er nu tiden hvor vi selv kan opretholde en nogenlunde normal hverdag, da tæven nu efter vores opfattelse godt kan være alene med hvalpene i nogle timer, i løbet af dagen. Hvalpene begynder også fra det tidspunkt af at ændre sig, deres evne til at kravle rundt er nu ved at være så udviklet at de "stå og gå" usikkert på deres ben.
Ved hvalpenes 3. leveuge, gives deres første ormekur, hvilket gentages hver anden uge indtil de afleveres til deres nye hjem (hvor de så yderligere får 2 ormekure i løbet af det første år).

hvalpene begynder nu rigtigt at lege med ting og med hinanden
Udviklingen fra 3 til 4 uge er utrolig, og afhængigt af hvor hurtigt kuldet er i udviklingen, udvider vi i denne uge deres hvalpekasse, med et "legerum". Her er der lagt aviser, hvor de kan gå ud at tisse, eller "fange" deres legesager, drikke lidt vand eller blot tumle rundt. Når vi er hjemme tager vi så hvalpene ud af kassen, så de kan få rigtig mulighed for at løbe rund og komme på opdagelse. Det er også nu at vi igen begynder rigtigt at komme på arbejde. Vi begynder nu så småt at tage hvalpene enkeltvis fra moderen, for at sidde med dem igennem længere tid af gangen (ca 1/2 time stigende til 1 time, ved 6 ugers alderen). Under hele opvækst-perioden indtil nu har hvalpene hørt alle vores husholdningsmaskiner, så de er vænnet til lyden af køkkenmaskiner, radio, støvsuger, emhætte, hårtørrer o.s.v., men nu begynder hvalpenes nysgerrighed at lokke dem til også at ville se disse "larmende genstande", så de hopper op siderne i hvalpekravlegården, så snart vi "larmer".

Nysgerrigheden driver hvalpene til hele tiden at ville ud, op, ind, hen, O.S.V
I denne periode af hvalpenes udvikling bliver det tydeligere og tydeligere for os at se forskellighederne i hvalpenes psyke. En er måske bange for hårtørren, hvor en anden finder den yderst interessant og bjæffer af den.
Det er i denne tidlige fase af hvalpens liv at vi som opdrættere forsøger at give hvalpene de optimale muligheder for stimuli. Vi giver dem bl.a. så meget menneskekontakt som muligt, muligheder for selv at udforske og udvikle deres sanser via søg, find, smag, lyt og se. Hvis vejeret tillader det kommer hvalpene ud i haven fra 4-5 ugers alderen, igen afhængig af kuldets udviklingsniveau.
Fra 4. uge af kan vores andre hunde også gå sammen med moderen når vi er der. De kikker selvfølgelig ned i hvalpekravlegården, men moderen tillader først vores andre tæver at komme i kontakt med hvalpene ved ca. 4½-5 ugers alderen (det er kun de unge hanner, som finder de små hvalpe interessante, de gamle hanner ignorerer dem indtil de er 6-8 uger gamle).
Fra 5 ugers alderen af tager vi så alle hvalpene ud i haven sammen med de voksne hunde (under opsyn). Det at hvalpene lærer at omgås med de voksne hunde giver dem et naturligt flok forhold, som vi mener er af stor betydning for en sund udvikling af hvalpenes evner til at omgås i flok med andre hunde (hvilket er en selvfølge med netop hunde af beagleracen). Af og til sætter en af de voksne en hvalp på plads med et højt vuf, men typisk finder de andre voksne hunde hvalpene mægtige sjove, og de passer på dem og leger med dem, som var det deres egne børn. Selv hannerne ynder at lege med hvalpene indtil de begynder at angribe de mere udsatte steder, som til forveksling kunne ligne et stort bryst.....så stopper legen og de voksne hunde ved så præsis, hvor de kan gå hen for at slippe for de nu noget nærgående hvalpetænder (vi sørger altid for at de voksne kan gå væk fra hvalpene, så de har et fristed hvor de kan være i fred for hvalpene).
De unge hanner finder hvalpene meget interessante De gamle hanner accepterer hvalpene, men leger først rigtigt med dem fra 7 ugers-alderen af Efterhånden som hvalpene bliver ældre 5-8 uger leger de mere og mere med de voksne hunde


Der tatoveres et nummer i hundens øre, så den er identifiserbar fremover
I hvalpenes 7. leveuge skal de tatoveres.
Hver hvalp har fået et navn i deres D.K.K.- stambog. Sammen med navnet er der et identifikations nummer, som skal tatoveres ind i hundens øre. Det gøres så det via et register er muligt at finde frem ejerene af hunden hvis den skulle løbe væk, eller lign. Selve tatoveringen foretages af en af Dansk Kennel Klubs tatovører. Tatoveringen er hurtigt overstået og den korte smerte man påfører hvalpen i den forbindelse, opvejes af de fordele der er ved at kunne identifisere hunden fremover.



Dyrlægen tjekker hvalpene og vaccinerer dem i deres 7-8. leveuge
Vi har valgt at få hvalpene vaccineret i deres 7-8 leveuge. Det gør vi da vi mener det er vigtigt for hvalpene at komme ud og opleve omverdenen så tidligt som muligt. Når hvalpene allerede er vaccinerede når de kommer ud i deres nye hjem, er sansynligheden for at de pådrager sig infektioner meget lav. På den måde giver vi hvalpeejerene mulighed for at kunne tage deres lille hvalp med ud og opleve de nye omgivelser og møde andre hunde.
Når dyrlægen vaccinerer hvalpene laver han/hun også en sundhedsundersøgelse, og skriver så en sundhedsattest på hver enkelt hvalp. Når vi sælger hvalpene går vi ud fra denne sundhedsattest når salgskontrakten skrives. Alt i alt forsøger vi at garderer os så det bliver en positiv oplevelse for de nye hvalpeejere at få en hvalp fra starten af.

I hvalpenes sidste uge sammen med os, forsøger vi at vænne dem til den omvæltning de vil komme ud for når de skal til at bo alene uden deres mor og søskende. Vi tager hvalpene enkeltvis ud og gå tur i line og giver dem halsbånd på så de har vænnet sig til at have "noget væmmeligt" rundt om halsen. De har også alle været ude og køre i bil, så det heller ikke er helt nyt. Den sidste uge af den tid vi har sammen med hvalpene, forsøger vi også at træne hvalpene lidt. Vi begynder at forlange at de skal: Sidde stille mellem vores ben, Ligge stille på ryggen, Stå stille mens vi holder dem, Finde sig i at vi kikker på deres tænder og lign. små øvelser. Vi forsøger at vidregive disse gode råd til vores hvalpekøbere så de fra starten af vænner hvalpen til den form for omgang.
Nogle af de ting vi fortæller vores hvalpekøbere (og giver dem med sammen med hvalpen), er at finde under afsnittet GODE RÅD her på vores hjemmeside.

hygge sammen med tidligere hvalpekøbere
Vi forsøger at aflevere alle vores hvalpe selv, sådan at vi sætter lidt fært i huset, hvor hvalpen nu skal til at bo. I den forbindelse giver vi også lidt gode råd omkring hvilke ting hvalpen nok vil "eliminere", hvis ikke de fjernes.
Yderliger forsøger vi at få vores hvalpekøbere til at bruge os som støtte, ved alle de spørgsmål der måtte opstå undervejs. Vi forsøger at give hvalpekøberene en god start ved at melde dem ind i Beagleklubben, og ved at opfordre dem til at deltage på et hvalpehold det første år af hvalpens levetid, så de selv får arbejdet vidre med det vi påbegyndte i hvalpens første 8 leveuger.
Vi forsøger at samle hvalpeejerne ca. 1 gang årligt for at samle kuldet med mor og evt. far. På disse familiedage, får hvalpeejerene muligheden for at fortælle om evt. problemer, eller dejlige oplevelser. Vi gennemgår hvalpen sammen med ejerene, så de kan se hvordan man renser tænder, klipper negle, klemmer analkirtler og udstiller (hvis det har deres interesse).

Brug Tilbage på din browser!