DEN AKTIVE BEAGLE Beaglens behov for aktivering er mangefoldige. At gå tur med sin hund er vigtigt, men det er ikke nok. Fysisk motion er en ting, men lige så vigtigt er det med psykisk motion. Den psykiske motion er det dette afsnit handler om. Det er et af de meget store emner, og vi er ikke i stand til at komme hele vejen rundt. Vi har forsøgt at nævne nogle af de ting vi aktiverer vores egne beagler med. Da vi er meget aktive med vores hunde, er der nævnt mange af de aktiviteter der er at lave med sin hund.

Dressur

Dressur er et velkendt begreb. Nogle læser det som afretning af sin hund. Andre igen som træning af sin hund.
Vi ser det som: øvelser, der udføres i samspil mellem hund og fører. Dressuren giver os en mulighed for at manifestere et godt og tæt forhold til den enkelte hund. Det at vi arbejder med hunden får den til at "se op til os" som flokfører. I flokken er det føren der sætter grænser, men også den som stiller opgaver. Hunden elsker at løse opgaver og med dressuren har man en mulighed for at arbejde med forskellige opgaver, som også giver en lettere dagligdag med hunden (gå pænt, komme når man kalder, hente en ting, bliv stående/siddende o.s.v).
At arbejde med dressur er dejligt da man kan konkurrere med sig selv, idet det er muligt at gå til prøver i de forskelige klasser, hvor antallet af point/udførelsen af øvelserne hele tiden kan blive mere "perfekt"....
Så der er mange meget gode ting i at arbejde med dressur. Hvis man bliver grebet af at gå til prøver og konkurrencer kan man, når første klasse er rimeligt indlært gå videre til den næste o.s.v., så man kan faktisk arbejde med nye øvelser gennem hele hundens levetid, så hunden og en selv kan få løbende fornyelse og inspiration. Her i dette afsnit om dressur har vi valgt kun at lave en beskrivelse af klasse 1, da det er den man starter med. Vi har tilføget nogle fif, som vi selv bruger i indlæringen af programmet (dette står i kursiv). Yderligere information om hvor der er dressurpladser i beagleregi, kan findes på Beagleklubbens hjemmeside under dressur. Vi anbefaler at man, hvis det er muligt går på en dressurplads i beagleklubregi, da instruktørerne på disse pladser har kendskab til beaglens luner og væsen. Ved kontakt til Beagleklubben er det muligt at få hjælp til at finde frem til den nærmeste dressurplads, hvor der er en uddannet dressurinstruktør.


Klasse 1 program, med vores fif til indlæring

Beskrivelsen er lavet udfra DKK´s LP-program (1997-udgave...99-udgaven er ændret i forhold til nedenstående!).
Vore kommentarer er i kursiv

1) Tandvisning (Max 5 point):
Føren skal fremvise hundens tænder og bid. Hunden skal imens forholde sig helt roligt. Tænderne fremvises ved at føren krænger hundens læber til side, så dommeren uden besvær kan se alle hundens tænder (også de bagerste).
Karaktersænkning: Hvis hunden vægrer sig og er urolig; Hvis tandvisningen foretages krampagtigt, eller hvis føreren åbner hundens gab.

Vi lærer vores hunde/hvalpe helt fra de er så af, at det er positivt at blive set i munden. Vi kikker og piller ved læberne, ser på de bagerste tænder. Hvis man ikke har lært sin hund det fra lille af, er det en fordel at have en håndfuld godbidder i lommen, tag en i hånden løft ved en læbe, ros og giv godbid. Efterhånden som hunden vænner sig til der "rodes" mere og mere i munden, stadig med ros og godbid. På kort tid vil den lære at berøring ved mund og læber er lig med ros og guf. Efter en periode, trappes ned med godbiderne men ros stadig. Godbidden gives så efter man har sagt fri til hunden. Hvis hunden sidder uroligt mens man kikker, kan man sætte den mellem benene og på den måde holde lidt mere styr på den mens man kikker på tænderne.


2) Lineføring (max 20 point):
For at opnå maximum point i øvelsen skal den -efter at føreren har meldt sig klar til dommeren- udføres uden kommandoer til hunden! (pladskommando ved øvelsesstart og efter klarmelding fra føreren er en fejl og resulterer i karaktersænkning!). Dommeren dirigerer føreren.
Hunden skal følge føreren ved dennes venstre side med skulderpartiet ud for førerens venstre ben i gang, løb og vendinger: (fremad gå - højre om - venstre om - omkring (altid til højre) - tre skridt til højre - tre skridt til venstre - tre skridt baglæns - tre skridt frem. Endvidere: Højre om - venstre om - og omkring på stedet). Hver gang føreren går holdt, skal hunden uden kommando sætte sig på plads. Hunden må ikke sidde skævt. Linen skal under øvelsens udførelse hele tiden være slapt hængende !

Denne øvelse kan være meget svær at udføre med en Beagle da den er meget interesseret i de lugte der er i græsset, hvilket resulterer i at den hellere vil gå med næsen nede, hvilket igen ofte resulterer i at hunden kommer til at hænge bagefter.
Det er her kontakt-øvelser og lederskabs-øvelser er til stor fordel....har man formået at lære hunden det positive i at holde sig i tæt kontakt med føreren (hunden skal søge at opnå øjenkontakt), så bliver denne øvelse noget lettere. Hunden skal gå med hovedet oppe logerende med halen....den skal være stolt over at gå ved siden af føreren. Dette er klart et spørgsmål om lederskab, hvis føreren i andre forhold kan skabe dette forhold til hunden, vil det ske helt automatisk.
Træn hunden med linen liggende løst mellem to fingre, det er stemmen og kontakten, der skal styre hunden, ..ikke linen. Hvis ikke der er kontakt som beskrevet her skal man gå tilbage og træne kontakt og lederskab.....
Det med at få hunden til at sidde helt lige på plads kan også være svært, idet de har det med at skubbe bagdelen ud til venstre, for på den måde lettere at kunne få øjenkontakt med føreren. Brug de alternative pladsøvelser (beskrevet i alternative øvelser 4+5). Disse øvelser trænes allerede fra hvalpealderen af, så sætter det sig i baghovedet på hunden og så kender den ikke til andet.
Hvis man allerede har problemet med at hunden sætter sig skævt, kan det være en fordel at øve de alternative øvelser igen og igen, og være meget påpasselig med at hunden sætter sig rigtigt HVER gang. Træn evt. ved at gå langs et fortov på venstre side. Stop op og hunden bliver så nød til at sætte sig lige da der ikke er plads mellem førerens venstre ben og kantstenen til at sidde skævt. Efter længere tids terpen af det med at sidde lige, vænner man hunden til at udføre plads korrekt.
Lav evt. også de alternative pladsøvelser, men med 2 små skridt til siden. Hjælp hele tiden hunden med venstre hånd, så den lærer at flytte bagdelen ind efter førerens venstre ben.


3) Stå (max 15 point):
På tegn fra dommeren går føreren fremad, og på et afmærket sted i ringen afgiver føreren en STÅ-kommando til hunden, der føres i line. Når hunden står tages linen af, og føreren går herefter ca. 5 m væk fra hunden (afstanden er markeret) og vender uden tegn fra dommeren front mod hunden. Det er tilladt føreren - idet denne går fra hunden at kommandere "BLIV STÅENDE". Ønsker føreren det, må øvelsen udføres med hunden fri ved fod (dvs. uden line). I så fald må der ikke afgives en "bliv stående" kommando.
Føreren må ikke vende sig om mod hunden under gang væk fra den (i så fald karaktersænkning).
Hunden skal blive stående på stedet i 15 sekunder efter at føreren er kommet i position. På tegn fra dommeren går føreren tilbage til hunden og stiller sig ved dens højre side. Hunden skal blive stående ved føreren.. ,-efter et nyt tegn fra dommeren, kommanderer føreren hunden til at sætte sig plads.
Føreren må (men skal ikke) samtidig med afgivelsen af ståkommandoen holde en hånd foran hunden, som ikke må berøres!. Føreren må standse op mens kommando afgives (lyd- og tegnkommando betragtes i denne øvelse som én kommando). Der gives "0" i øvelsen, såfremt hunden ikke står af sig selv!.

Denne øvelse kræver lidt forsigtighed, idet hunden tit i starten er lidt usikker på hvad man mener. Igen kan man ved at arbejde med sin hvalp, lære den at udføre stå rigtigt og sikkert. Vi lærer vores hvalpe ståkommandoen meget tidligt. Dette gøres ved at sidde på knæene med hvalpen siddende ved ens venstre side. I højre hånd holdes en godbid. Godbidden sættes helt hen til hundens næse, samtidig med at vi siger STÅ og med venstre hånd inde under maven, forsigtigt løfter hundens bagpart tilbage så den kommer op at stå på benene (man bruger komandoen STÅ, udtalt mere som ÅÅ). Det er MEGET vigtigt at hunden fører bagkroppen bagud og IKKE flytter forbenene fremad for at komme i stå. Så snart hunden er oppe at stå på benene roses, og godbiden gives. Husk at sige fri....forlæng tiden hvori hvalpen står. Den skal kunne komme op på at stå i mindst 30 sek.
Ved voksne hunde, der har stå-problemer, udføres ovenstående indlæring. Hvis hunden glemmer øvelsen, så er den ikke ordentlig indlært, og man må gå "tilbage" til hvalpeøvelsen igen (og igen og igen, indtil det sidder helt fast).
En typisk fejl man ser ved intruktører, der ikke er helt opdateret indenfor de nyere indlæringsprincipper, er at de til træning får føreren til at gå et skridt frem hvis hunden sætter sig i stå....DETTE må man ALDRIG gøre. Sæt i stedet det ene knæ i jorden og med venstre hånd under maven på hunden, hjælpes bagparten bagud, samtidig med at man selvfølgelig siger stå og roser.
Ved at bruge den indlærings metode som vi anbefaler, læres hunden til altid at blive stående på stedet, og ikke til at gå et par skridt fremad.....dette får man stor glæde af når man begynder at træne hunden i klasse 3- og elite programmet (fejlinlæring kan være næsten umulig at ændre senere hen!).



4) Spring (max 10 point):
Springhøjden er valgfri, dog mindst 25 cm for hunde med skulderhøjde til og med 40 cm samt for hunde, der er fyldt 7 år eller mere. For øvrige hunde er springhøjden mindst 60 cm!.
Føreren stiller sig med hunden fri ved fod foran springbrættet (afstand efter eget skøn). På tegn fra dommeren afgiver føren spring-kommandoen. Umiddelbart efter at har sat af til springet, løber føreren højre om og over på den anden side af springbrættet, hvor hunden efter nedspringet og uden kommando fra føreren skal sætte sig plads højst 5 m fra springbrættet. Det resulterer i karaktersænkning, hvis føreren løber før eller samtidig med, at hunden påbegynder springet!.
Springer hunden før kommando: øvelsesstop og "0" point.

Det problem vi selv har set oftest, er at få hunden til at reagere, på kommandoen. Den venter til man selv gå med. Dette kan afhjælpes ved at træne flyvespring (man komme i let løb med springbrættet og idet hunden er tæt foran brættet, gives kommandoen SPRIIIING, og man roser straks når hunden er i luften.
Når dette er fasttømret i hundens bevisthed, begynder man at gå hen til springbrættet i stedet for at småløbe. Når det så er trænet ind, gåes der i LANGSOM GANG (slowmotion), og ellers som i ovenstående. Til sidst er det ved at være en refleks at der skal springes ved ankomst foran brættet, og så prøves det at stoppe op foran brættet inden kommandoen gives. Ventetiden foran brættet forlænges så gradvist, så hunden lærer at den skal vente til kommandoen gives.



5) Dæk (max 20 point):
Når føreren melder klar til øvelsen, skal hunden sidde på plads fri ved fod. På tegn fra dommeren afgiver føreren herefter en dækkommando.
Samtidig med denne kommando må føreren (men skal ikke) løfte højre hånd ind over hunden. Hånden må ikke "hugges" ned mod hunden, der heller ikke må "knuges" ned i dæk ved at føreren bøjer sig ind over hunden (i så fald karaktersænkning). Tegn- og lydkommando betragtes her som én kommando. Når hunden er afdækket, går føreren (uden tegn fra dommeren) ca 15 m væk (afstanden er markeret), og vender front mod hunden, som føreren ikke må vende sig om mod under gangen væk (i så fald karaktersænkning).
Hunden skal blive liggende dæk på stedet i ét minut efter, at føreren er kommet i position. På tegn fra dommeren går føreren tilbage til hunden og stiller sig ved dennes højre side. Hunden skal blive liggende, til føreren, på et nyt tegn fra dommeren, kommanderer hunden på plads.
Der gives "0" i øvelsen, såfremt hunden ved berøring presses/trykkes ned i dæk.

Hvis man har trænet de alternative øvelser med sin hund fra hvalpestadiet af, vil hunden have lært at føle sig tryg ved at skulle ligge i den underdanige stilling, som dæk er. Ved at opbygge et tæt tillidsforhold til hunden, vil den ikke være utryg, og vil have lettere ved at blive liggende, når føreren forlader denne.
Opøvelsen af DÆK forgår lidt ligesom ved Stå-øvelsen. Man sætter sig på hug med hunden ved sin venstre side, har en kiks i højre hånd og støtter med venstre. Hunden fås i SIT-stilling og med højre hånd med kiksen lokkes hunden ned på gulvet med forpoterne samtidig med at man siger dæk. De første gange forsøger hunden alle mulige krumspring for at få godbidden, men med udholdenhed vil det lykkes at få den ned. Så snart den har forpoterne i gulvet, slippes godbidden og hunden roses sagte. Husk at give hunden fri. Efterhånden forlænges tiden hvor man ønsker hunden i DÆK-stillingen. Nogle lærer hunden at dække foran en, hvilket egentligt også er OK, blot skal man passe på ikke kun at gøre dette, da man så kan indlære den dårlige vane, at hunden skal have øjenkontakt idet den lægger sig, som så går at den skubber bagparten ud til venstre, for at komme i bedre synskontakt med føreren.
Når øvelsen er indlært så hunden bliver liggende til man siger fri, kan man begynde at trække sig lidt væk fra hunden. Afstanden fra hunden forlænges gradvist, så den vænner sig til at føreren forlader den. Vi træner meget med at gå rundt om hunden og forsigtigt over den, mens den ligger i dæk. På den måde lærer den at den ikke skal flytte sig fra dæk, før man giver en PLADS-kommando. Dette skal dog først gøres når hunden er helt sikker i øvelsen. Hvis en hund som kender øvelsen rejser sig mens vi er på afstand fra hunden, resulterer det i en meget kraftig NEJ kommando, og meget hurtigt går vi ned til hunden, som følges tilbage til det sted hvor den oprindeligt blev afdækket. En ny DÆK-kommando bliver afgivet og den roses forsigtigt når den så ligger i dæk igen. Her er det vigtigt at gå tilbage HVER gang, så hunden bliver placeret præsis det sted den blev afdækket. Den skal lære, at man mener det man siger og ikke at den ved kan snyde sig en meter frem, hver gang den rejser sig (det sker, hvis man blot giver DÆK-kommandoen, uden at føre hunden tilbage til udgangspunktet).



6) Indkald (max 20 point):
Efter dommerens anvisning går føreren ca. 15m væk fra sin hund, der enten holdes i halsbåndet af dommeren, eller af føreren forinden er kommanderet i dæk, sid eller stå. Efter at være kommet i position, vender føreren front mod sin hund og kalder, efter tegn fra dommeren, hunden på plads (hundens navn samt kommandoen PLADS afgivet som én sammenhængende kommando. Er der en pause mellem de to kommandoer, betragtes det som den dobbeltkommando!). På førerens kommando skal hunden hurtigt og uden svinkeærinder løbe direkte ind til sin fører og sætte sig relementeret på plads. Flytter hunden sig mere end to kropslængder fra en dæk/sid/stå stilling før føreren kalder den ind: øvelsesstop og "0" point!.

Øvelsen læres bedst ved at kombinere de alternative øvelser "PENDUL-INDKALD og PLADSØVELSER 1-2", idet penduløvelsen lærer hunden det positive og sjove i at komme når man kalder, og via Pladsøvelserne lærer hunden at gå bagom føreren og sætte sig ved dennes venstre ben. Så se under alternativeøvelser!.


7) Helhedsintryk (max 10 point):
Ved helhedsindtryk forstås først og fremmest samarbejdet mellem fører og hund og disses forståelse af øvelserne samt førerens kendskab til prøvereglerne. Der tages endvidre hensyn til den lydighed (villighed), hvormed hunden udfører øvelserne, dog med rimelig hensyntagen til de enkelte hundes (racers) temperament og alder.
Karakteren for helhedsindtryk gives samlet for det, hund og fører har udført.

Her kan vi egentligt kun sige at en glad og arbejdsvillig hund er målet. Vi mener at det er bedre med en pjanket og lidt ukoncentreret hund, end en trykket og "perfekt hund". Med tiden (alderen) bliver hunden moden til at udføre øvelserne med ro og stadig udstråler "JUBII....jeg træner med min fører", og det er så flot at se på (og hvis vi skulle give point i helhedsindtryk, så vil det tælle meget at hunden (og føreren) udstråler glæde!).


Alternative øvelser


I dette afsnit vil vi nævne et par gode øvelser, som man kan træne med sin beagle, allerede fra den er helt lille hvalp. øvelserne er også gode at træne med sin voksne beagle. Fordelen ved øvelserne er at man kan træne dem indendørs, dvs. at selvom det skulle være vinter eller dårligt vejr, så har man muligheden for at stimulere hunden med disse øvelser.
Øvelserne er lavet til brug ved alternativ undervisning af hvalpe. De er til dels lavet af en god veninde og hundeintruktør, ud fra de principper som Roger Abrantes bruger i sin bog "HUNDEN -ULVEN VED DIN SIDE". Generelt kan vi anbefale den bog som et nyttigt redskab til arbejdet med- og forståelsen af din/jeres hund. Yderligere oplysninger om bogen (og yderligere bøger af samme forfatter) kan findes på Etologisk instituts homepage. Vi vil på det varmeste anbefale at man anskaffer sig denne bog (og evt. den tilhørende video)....Det er en meget lærerig bog, med gode øvelser som er meget detaljerede beskrevet og rigt illustret.
Her i de nedenstående øvelser 1-5 har vi som nævnt benyttet samme principper som i bogen, men for at begrænse omfanget af hjemmesiden er de enkelte principper ikke beskrevet så detaljeret som de er i bogen.


LEDERSKABSØVELSE

Denne øvelse kan bruges til at lære hunden/hvalpen foreskel på JA og Nej.
Ja=fortsæt det du gør. Nej=stop det du gør nu.

KONTAKT-NEJ-JA:
1) Tag 4 små godbidder og 1 stor godbid

2) Sig hundens navn, når hunden kigger op, smides en lille godbid på jorden, som hunden må spise. Når hunden har spist godbidden og igen tager kontakt ved at kigge op, smides endnu en lille godbid. Dette gentages endnu engang. Sig ikke noget.

3) Nu kastes den store godbid sådan, at den falder tæt på dig. Samtidig bøjer du dig ind over godbidden.
Umiddelbart før du kaster godbidden siger du nej, gerne neichchch.
I det øjeblik hunden standser op roser du den meget behersket med dygtig 2-5 gange, hunden må ikke tage godbidden endnu, vent et øjeblik.

4) Nu må hunden tage godbidden, så vi siger ja, og samtidig vender vi ryggen til hunden.
Slut med at kaste den sidste lille godbid, som i punkt 2.

NB....Vær klar, hvis hunden skulle gøre tegn til at gå frem for at spise godbidden. Sig nej og bøj dig endnu mere ned over godbidden. Hvis hunden standser sig straks dygtig.
-Hvis hunden tager godbidden, skal du være hurtig og tage godbidden ud af hundens mund.

Vigtigt: (hunden må ikke spise en nejgodbid før den får lov)
-hvis hunden tager en Nej godbid, skal du straffe hunden ved at tage et fast tag om hundens hovet og fastholde den, samtidig med, at du stirrer den ind i øjnene og siger føj gerne føjjjjjjjjj. Bliv ved med at fastholde hunden, indtil den accepterer din dominans ved at slikke sig om munden, smaske eller synke.

-Fortsæt derefter øvelsen.
Stirre-metoden er en demonstration af overlegenhed og dominans. Så snart hunden viser accept af vores dominans, må vi give slip. Vær rolig. Stirre-metoden bør ikke overdrives og heller ikke bruges for ofte.

SIT-ØVELSE

Denne øvelse bruges til at lære hunden forståelsen af ordet sit.
SIT=sæt bagdelen på jorden.
Det er vigtigt at bemærke at alle 3 dele af øvelsen er vigtig.
-Kontakt, for uden den er yderligere anstrengelser unødvendige.
-Sit, som man ønsker at lære hunden.
-Fri, for at fortælle at nu er hunden fri til at beskæftige sig med hvad den har lyst til.

KONTAKT - SIT - FRI:
1) Vælg et sted hvor der er god plads og ro, helst indendørs.

2) Hav en godbid i venstre hånd og en i højre.

3) Hold godbidden i højre hånd så hunden ser den. Sig hundens navn.

4) Så snart hunden ser på dig, skal du sige dygtig og give den godbidden.

5) Overfør den godbid du har i venstre hånd til højre hånd, men behold hele tiden højre hånd foran hundens næse.

6) Løft hånden med godbidden op foran hundens næse så den bliver nødt til at sætte sig for at blive ved med at se godbidden - sig samtidig siiiiiit.
7) Så snart hundens bagdel rører gulvet, skal du sige dygtig og give hunden godbidden.

8) Hold øjenkontakt med hunden i 3 sekunder mens du kniber øjnene sammen, laver trutmund og hele tiden siger dygtig.

9) Vend ryggen til hunden og sig fri.

PS. Hunden må ikke rejse sig fra sit før du har sagt fri. Sker det skal du straks få hunden til at sætte sig igen, hvorefter du kan give den fri.


Pendul-indkald

Denne øvelses formål er at lære hunden at komme når man kalder. Kan med fordel læres indendørs først, da der ikke er så meget der kan distrahere hunden. Kan udføres flere gange hver dag.
Den løber i "pendulfart" mellem 2 personer, deraf ordet pendul.
KOM=bevæg dig direkte hen mod mig nu.

PENDUL-INDKALD:
1) Sæt jer i hver sin ende af stuen. Hav begge en håndfuld godbidder.

2) Den ene af jer kalder hundens navn, og opnår derved kontakt. Brug hundens navn og KOM! og hav 1 godbid klar i den ene hånd.

3) Hvis hunden nu løber mod personen, roses/opmuntres den med "JA".Hvis hunden løber væk fra den af jer som kalder, sig NEJ! og kald KOM igen....og "JA" når den kommer imod den som kalder.

4) Når hunden nu er foran den som kalder, siges Dygtig samtidig med at godbidden gives.

5) Den anden kalder nu hundens navn og KOM.. Og ovenstående gentages.

6) Dette gentages, hvor I hver især skiftes til at kalde....indtil I ikke har flere godbidder.

-Afslut med at afbryde kontakten (rejs jer og ros hunden).
Når hunden har lært øvelsen, kan den gøres sværre ved bla. at flytte øvelsen udendørs.....og senere til fremmede steder.


Pladsøvelse 1

Med denne øvelse er det muligt at lære hunden at komme forfra og gå udenom og sætte sig plads. Det er vigtigt at hvalpen tidligt lærer betydningen af ordet plads.
PLADS=sæt din bagdel ned på jorden ved min venstre fods hæl.

KONTAKT - 3 SKRIDT BAGLÆNS GÅ - PLADS - FRI
1) Hav en godbid i venstre hånd og en i højre hånd.

2) Kontakt- godbid- dygtig (når der er kontakt gives godbidden fra højre hånd og der roses).

3) Tag godbidden fra venstre hånd over i højre hånd. (Hunden befinder sig foran føreren).

4) Gå 3 skridt baglænds.

5) Før hunden bagom ved hjælp af højre hånd med godbid, indtil dette ikke længere er fysisk muligt. Skift da godbidden over til venstre hånd og fortsæt med at føre hunden bagom, indtil den er ved venstre ben. Skift igen godbidden til højre hånd og løft hånden med en blid bevægelse indtil hunden sidder, sig samtidig plaaaas. Venstre hånd befinder sig på venstre side af hunden klar til at rette hunden ind, hvis den vil sidde skævt.

6) "Dygtig"-ros og godbid gives når hundens bagdel rører gulvet ved siden af venstre ben.

7) Fri,lyd og fri,krop (mens der siges fri drejes væk fra hunden).

PS. Hunden må ikke rejse sig fra plads, får du har sagt fri. Sker det skal du straks få hunden ned på plads igen, hvorefter du kan give den fri.

Pladsøvelse 2

Med denne øvelse er det muligt at lære hunden at komme forfra og gå bagom og følge ved ens side for til sidst at sætte sig plads. Det er vigtigt at hvalpen tidligt lærer betydningen af ordet plads, og denne øvelse er yderligere første skridt til at lære hvalpen at det er positivt at gå pænt ved venstre side.
PLADS=sæt din bagdel ned på jorden ved min venstre fods hæl.

KONTAKT - 3 SKRIDT BAGLÆNS Gå - 3 SKRIDT FREMAD - PLADS - FRI
1) Hav en godbid i venstre hånd og en i højre hånd.

2) Kontakt - godbid - dygtig (når der er kontakt gives godbidden fra højre hånd og der roses).

3) Tag godbidden fra venstre hånd over i højre hånd.

4) Gå 3 skridt baglæns.

5) Før hunden bagom ved hjælp af højre hånd med godbid indtil dette ikke længere er fysisk muligt, skift da godbidden til højre hånd.

6) Når hunden befinder sig ud for førerens venstre ben, gå da 3 skridt fremad. Godbidden skal befinde sig foran hundens næse, og så tæt på førerens venstre ben som muligt.

7) Plads,lyd - plads,hånd (løft hånden med en blid bevægelse indtil hunden sidder, sig samtidig plaaaas. Venstre hånd befinder sig på venstre side af hunden klar til at rette hunden ind, hvis den vil sidde skævt.

8) Dygtig og godbid når hundens bagdel rører gulvet ved siden af venstre ben.

9) Fri,lyd og fri,krop (mens der siges fri drejes væk fra hunden).

PS. Hunden må ikke rejse sig fra plads, før du har sagt fri. Sker det skal du straks få hunden ned på plads igen, hvorefter du kan give den fri.

Prøv også:
Lineføring i L-form. f.eks.: 3 skridt fremad, 3 skridt til venstre, drej omkring med hunden tæt ved venstre ben, 3 skridt fremad, 3 skridt til højre og afslut med plads og fri.


Hente-leg

Denne øvelse er god som indledning til apportering. Mange hvalpeejere glemmer at udnytte hvalpens glæde ved at hente ting, efterhånden som hvalpen bliver ældre. Hvis man "vedligeholder" hvalpens glæde for at hente ting og holde på dem, så vil man få meget lettere ved at arbejde med apporterings-øvelserne i DKK´s dressurprogrammer (klasse 2, 3 og Elite).


1) Begynd med hunden ved din venstre side.

2) Vis hunden din genstand (bold, legetøj, etc.)

3) Gør hunden interesseret i genstanden (vift lidt med den sig lyde o.lign).

4) Kast genstanden en god meter foran hunden.

5) Motiver hunden til at løbe ud til genstanden med din stemme.

6) Motiver hunden til at samle genstanden op- (kast evt. igen).
- Ros med "DYGTIG!" når hunden har genstanden i munden.
- Stop rosen hvis hunden spytter genstanden ud og start forfra.

7) Stop legen, når du har kastet genstanden højst 3 gange (legen må ikke blive kedelig for hunden).

Øvelser i Naturen

Naturen er er dejligt sted at færdes med sin hund. Tit og ofte overser man nogle af de gode muligheder, der er for at stimulere hunden, imens man opholder sig ude.
Her vil vi prøve at give et lille udpluk af de mange øvelser det er muligt at lave, når man alligevel er ude i naturen med hunden.
Der er udgivet et brandgodt hæfte, med masser af informationer om det at færdes i naturen med sin hund. Dette hæfte kan findes på bibloteket (vi giver vores hvalpekøbere dette hæfte med i "madpakken"). Hæftet hedder "På god pote med naturen" og er lavet af DcH. Hent dette hæfte....der er virkelig gode informationer at hente.


1) INDENNOM:
Denne øvelse kan trænes alle steder, i skov og på fortov. Kort fortalt drejer det sig om at lære hunden betydningen af ordet:
"INDENOM"=NEJ du skal tilbage og ind imellem træ/lygtepæl og mig.
Hvis hunden forsøger at gå den "forkerte" vej rundt om en genstand, stoppes den med et NEJ og ved at trække let i linen og evt. "vise" vej med hånden, får man hunden til at gå INDENOM. Efter kort tid lærer hunden hvad indenom betyder og man når så sjældent at sige andet en NEJ, før hunden allerede har fundet indenom.

Øvelsen kan evt. udvides med en Udenom-funktion. Denne øvelse bruger vi når vi går igennem de Stål-forhindringer der typisk står på div. gangstier. Vi har stor glæde af disse 2 øvelser, da det hurtigt kan blive ret rodet, hvis den ene halvdel af hundene går den ene vej rundt og den anden halvdel den anden vej. Hundefører der vil træne Agility med deres hunde, vil kunne have fordel af denne øvelse, når de træner slalom (Man bruger tit kortere kommandoer, så som "Zig" / "Zag").


2) BALANCEGANG:
På turen i skoven, har man mulighed for at lave små balanceøvelser på træstubbe og træstammer, som ligger på jorden. Brug dem som "balancebomme", hvor hunden lokkes til at hoppe op på træstammen i den ene ende og man så med hænderne støtter hunden mens den balancerer ned til den anden ende, hvor den hopper ned igen.


3) SØGEØVELSER:
På turen i skoven, eller i ens have er det også muligt at stimulere hunden ved at gemme ting som den skal sø;ge i løvet. Man kan også bruge godbidder istedet for genstande. Faktisk er det en rigtigt god ide at give hundens morgenmad (1/2 af dagsrationen) i ens have. Efter hunden er luftet, og man selv skal have mad, i bad o.s.v., kan man i mens lade hunden søge efter sin mad i haven. På den måde får den også lidt hjernegymnastik inden den skal være alene hjemme.


4) "POTEN":
Når vi går tur med hundene, er der endnu en lille øvelse, som gør det lidt lettere at styre hundene og som gør at hundene slipper for gentagende gange at træde i linen, så linen strammes i deres hals.
Det drejer sig kort sagt om at lære hunden at løfte forpoten, hvis linen er kommet ind imellem forbenene. Vi bruger kommandoen "POTEN" samtidig med at vi stopper op og løfter armen højt op, så linen glider op i armhulen på hunden. Hunden føler ubehag ved at kunne mærke linen, og vil helt automatisk løfte poten lidt op. Så snart hunden løfter poten slækkes linen så den rammer jorden, og med enten et lille sving med linen eller ved med foden at trække linen ud til siden, kommer linen fri af poten.
Denne øvelse lærer vi vores hvalpe ret tidligt, så vi ved vore voksne hunde idag kun skal sige POTEN, hvorefter de så straks løfter den ene forpote (og faktisk ofte fører den lidt tilbage så linen lettere kommer fri af poten).


5) PÅ STRANDEN
Fra 1.Oktober til 31.Marts er det tilladt at lade sin hund løbe løs på stranden. Det er noget de fleste hunde elsker, og er der ikke andre hunde eller mennesker på stranden, så er det en rigtigt god ting at gøre. MEN vil man sige.....en beagle og så løbe løs?. Hvis man fra hvalpen er helt lille går med den fri i naturen (kombineret med et godt lederskab), så vil det være lettere at kunne nyde en tur med hunden fri ved stranden.
Hvis jeres beagle stikker af, så tag en Flex-line eller en god lang sporline med når I går en tur på stranden.


6) I HUNDESKOVEN:
Hunden skal være i snor, når den færdes i skoven. Denne regel er lavet for at beskytte de vilde dyr, der lever i skoven, og det må man respektere, også selvom især beaglen elsker at drøne rundt og snuse til spor. MEN der er en løsning på det problem, nemlig HUNDESKOVEN. Der er lavet skovområder rundt om i landet, bestående af mindre indhegnede skovområder, hvor det er muligt og tilladt at lade sin hund løbe løs. Desværre er der ikke mange af dem endnu, og af de få der er, er de fleste centreret omkring Københavnsområdet, men hvis man vil vide mere kan man finde en oversigtsfolder på bibloteket, eller kontakte Skov og Natur-styrelsen.
Yderligere råd om færden med hunden i naturen kan findes i det tidligere nævnte hæfte (På god pote med naturen....som fås på bibloteket).

Brug tilbage på browser